Januarska penzija + 1,5%

Bez autora
Jan 16 2011

Penzioneri i zaposleni u državnim službama nemaju razloga da strahuju da će im primanja primjenom novog propisa biti umanjena, već naprotiv, ona će biti uvećana za 1,5 posto, prema preliminarnim podacima. Još nema zvaničnog podatka, ali se povećanje kreće negdje na tom nivou. Penzije će se usklađivati jednom godišnje i formula, prema kojoj se izračunavaju ta primanja, je kombinacija kretanja inflacije i rasta zarada. Izmjene zakona koje su usvojene ne znače i u potpunosti je riješen problem penzijskog sistema. Važnije je da se stvori stabilnost javnih finansija i ekonomije. Ukoliko budemo imali nova zapošljavanja, rast ekonomije, smanjenje sive ekonomije, to bi značilo da imamo i budžetske prihode. U pripremi je uputstvo kako bi se primijenili opšti kolektivni ugovor i sporazum o utvrđivanju obračunske vrijednosti koeficijenta i startnog dijela zarada u bruto iznosima.

Januarska penzija + 1,5%Penzioneri i zaposleni u državnim službama nemaju razloga da strahuju da će im primanja primjenom novog propisa biti umanjena, već naprotiv, ona će biti uvećana za 1,5 posto, prema preliminarnim podacima, rekao je za Pobjedu ministar finansija Milorad Katnić.

On je dodao da još nema zvaničnog podatka, ali da se "povećanje kreće negdje na tom nivou".

Ministar je podsjetio da će se penzije usklađivati jednom godišnje i da je formula, prema kojoj se izračunavaju ta primanja, kombinacija kretanja inflacije i rasta zarada. Prema njegovim riječima, izmjene zakona koje su usvojene ne znače i da je u potpunosti riješen problem penzijskog sistema.

Važnije je da stvorimo stabilnost javnih finansija i ekonomije. Ukoliko budemo imali nova zapošljavanja, rast ekonomije, smanjenje sive ekonomije, to bi značilo da imamo i budžetske prihode, kazao je ministar finansija.

Katnić je kazao da je u pripremi uputstvo kako bi se primijenili opšti kolektivni ugovor i sporazum o utvrđivanju obračunske vrijednosti koeficijenta i startnog dijela zarada u bruto iznosima.

Ovaj okvir znači da bi se obezbijedilo povećanje zarada, a posebno minimalnih. Upravo to je, vjerujem, najveći kvalitet procesa, jer smo uspjeli da nađemo balans između poboljšanja životnog standarda onim kategorijama sa minimalnim zaradama, a da, sa druge strane, ne ugrozimo fiskalne pozicije i fiskalnu održivost, rekao je on i dodao da će uvijek biti nezadovoljstva, jer bi svi željeli da plate i penzije budu veće, ali da je iznos sredstava koja se raspodjeljuju ograničen.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik